Warto posmakować takiej polskiej kaczki, bo drobiu to my nad Wisłą jadamy nawet sporo, ale głównie pod postacią kurczaka. Indyka, gęś czy kaczkę jadamy zdecydowanie rzadziej. A szkoda, bo to wyborne jedzenie. Przepis na danie z kaczki jest stosunkowo prosty. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby samemu w domowych warunkach je przygotować. Kaczka na stole wygląda bardzo elegancko i pasuje praktycznie na każde przyjęcie, a przy tym możemy nią bardzo miło zaskoczyć naszych gości. Oto ten prosty przepis:
Kaczka z jabłkami i żurawiną
Kaczka może być świeża lub mrożona, o wadze 1,5-2,5 kg, nie większa, gdyż będzie dość wiekowa i przerośnięta tłuszczem, przez co jej mięso nie będzie już takie smaczne. Do tego potrzebne nam będą kwaskowe jabłka, około ośmiu sztuk oraz żurawina i przyprawy: majeranek, cynamon, sól, pieprz. Możemy też zastosować przyprawę do pieczonego drobiu.
Teraz przygotowanie kaczki: Jeżeli kupiliśmy kaczkę mrożoną, jej rozmrażanie w wodzie spowoduje, iż będzie ona twarda. Najlepiej zostawić kaczkę na noc w lodówce. Po odmrożeniu kaczkę dokładnie myjemy, odcinamy skrzydła, możemy również pozbyć się dokładnie wszystkich kości poprzez „wyluzowanie". Następnie nacieramy kaczkę przyprawami i na około dwie godziny odkładamy do lodówki. Przed wyjęciem kaczki z lodówki należy przygotować nadzienie: Jabłka umyć. Obrane owoce przecinamy na ćwiartki, wycinamy z nich gniazda nasienne, a miąższ kroimy w poprzek na półcentymetrowej grubości plasterki. Starannie mieszamy je z żurawiną i tym farszem napełniamy kaczkę. Kaczkę pieczemy w temperaturze od 150-190 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut.
Tak przygotowane danie możemy podawać na stół z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub frytkami, do surówki z czerwonej kapusty, która do kaczki pasuje idealnie. Życzę smacznego!
Na takie danie z kaczką zapraszam do Siedliska Folkloru „Marzanna" w Niedrzwicy Kościelnej przy trasie S19, między Lublinem a Kraśnikiem. A gdyby komuś zasmakowała kuchnia z odrobiną folkloru, wtedy może zatrzymać się tu na dłużej, bo w siedlisku obok restauracji istnieje także okazały, zawsze gościnny hotel.
{jumi [*6]}