wtorek, kwiecień 30, 2024
Follow Us
czwartek, 13 grudzień 2012 17:44

Kuchnia z ... odrobiną folkloru. Kaczka Wyróżniony

Napisane przez Władysław Boruch
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Kuchnia z ... odrobiną folkloru. Kaczka www.marzanna.pl

Jest takie danie, które spotkamy praktycznie w kuchniach całego świata, od Ameryki przez Europę i Afrykę aż do Azji i jeszcze dalej - kaczka. W każdej części świata przygotowuje się ją trochę inaczej, ale w Polsce ma ona swój tradycyjny sposób przyrządzania.

Warto posmakować takiej polskiej kaczki, bo drobiu to my nad Wisłą jadamy nawet sporo, ale głównie pod postacią kurczaka. Indyka, gęś czy kaczkę jadamy zdecydowanie rzadziej. A szkoda, bo to wyborne jedzenie. Przepis na danie z kaczki jest stosunkowo prosty. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby samemu w domowych warunkach je przygotować. Kaczka na stole wygląda bardzo elegancko i pasuje praktycznie na każde przyjęcie, a przy tym możemy nią bardzo miło zaskoczyć naszych gości. Oto ten prosty przepis:

 

Kaczka z jabłkami i żurawiną
Kaczka może być świeża lub mrożona, o wadze 1,5-2,5 kg, nie większa, gdyż będzie dość wiekowa i przerośnięta tłuszczem, przez co jej mięso nie będzie już takie smaczne.  Do tego potrzebne nam będą kwaskowe jabłka, około ośmiu sztuk oraz żurawina i przyprawy: majeranek, cynamon, sól, pieprz. Możemy też zastosować przyprawę do pieczonego drobiu.
Teraz przygotowanie kaczki: Jeżeli kupiliśmy kaczkę mrożoną, jej rozmrażanie w wodzie spowoduje, iż będzie ona twarda. Najlepiej zostawić kaczkę na noc w lodówce. Po odmrożeniu kaczkę dokładnie myjemy, odcinamy skrzydła, możemy również pozbyć się dokładnie wszystkich kości poprzez „wyluzowanie". Następnie nacieramy kaczkę przyprawami i na około dwie godziny odkładamy do lodówki. Przed wyjęciem kaczki z lodówki należy przygotować nadzienie: Jabłka umyć. Obrane owoce przecinamy na ćwiartki, wycinamy z nich gniazda nasienne, a miąższ kroimy w poprzek na półcentymetrowej grubości plasterki. Starannie mieszamy je z żurawiną i tym farszem napełniamy kaczkę. Kaczkę pieczemy w temperaturze od 150-190 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut.
Tak przygotowane danie możemy podawać na stół z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub frytkami, do surówki z czerwonej kapusty, która do kaczki pasuje idealnie. Życzę smacznego!

Na takie danie z kaczką zapraszam do Siedliska Folkloru „Marzanna" w Niedrzwicy Kościelnej przy trasie S19, między Lublinem a Kraśnikiem. A gdyby komuś zasmakowała kuchnia z odrobiną folkloru, wtedy może zatrzymać się tu na dłużej, bo w siedlisku obok restauracji istnieje także okazały, zawsze gościnny hotel.
{jumi [*6]}

a