Najlepsi szefowie kuchni z całej Europy, tacy jak włoski kucharz Marcello Fabbri, będą wspólnie podróżować po północnej części Niemiec, aby wraz z lokalnymi kucharzami stworzyć wyjątkowe menu. Głównym tematem wielu gali i uroczystości, które odbędą się w całym Szlezwiku-Holsztynie, są produkty regionalne. To one są podstawą wspaniałych dań kuchni nadmorskiej. Festiwal zorganizowano we współpracy z „Kooperation Gastliches Wikingland“.
„Festiwal Gourmet Szlezwik-Holsztyn” istnieje już od 1987 r. – to 30 lat tradycji w branży gastronomicznej. Najważniejszym wydarzeniem tego roku jest czwarta edycja „Tour de Gourmet Solitaire”, która rozpoczyna się 10 marca w Timmendorfer Strand i będzie stanowić serię eleganckich kolacji dla singli. Oprócz tego na 12 stycznia zaplanowano „Tour de Gourmet Jeunesse“, czyli przystępne cenowo kolacje dla młodych ludzi do 35 roku życia – biorą w nich udział restaurację znajdujące się na trasie z Pinnebergu przez Friedrichstadt do Szlezwiku.