Po czym poznać świeżą rybę?
Określone okresy ochronne gatunków, np. dorsza można sprawdzić na: http://www.minrol.gov.pl/. Świeżą rybę można poznać po zapachu. Jeśli jest ostry i intensywny, lepiej zrezygnować z zakupu. Świeża ryba w pojemniku z wodą opadnie na dno, nieświeża pływa po powierzchni. Mięso świeżej ryby jest sprężyste i po dotknięciu
wraca do poprzedniego kształtu. Oczy ryby powinny być szkliste i wypukłe, a łuski ściśle przylegać do skóry. Skrzela - różowe lub czerwone - też powinny przylegać do skóry.
Karp bez posmaku „błota"
Pokrojonego w filety lub dzwonka karpia zalej zimną wodą na kilka minut. Potem wylej wodę, wypłucz rybę i ponownie zalej zimną wodą z odrobiną octu (łyżka, dwie) i zostaw na ok. dwie godziny. Wypłucz rybę w zimnej wodzie i zalej mlekiem na kilka godzin. Po wypłukaniu karp jest gotowy do smażenia. Będzie pyszny i chrupiący.
Może jednak mrożone?
Zdarza się, że mrożone ryby pokrywane są glazurą, czyli mrożoną wodą pitną. Taka ryba po rozmrożeniu nawet dwukrotnie zmniejsza swoją objętość. Zdarza się, że przed zamrożeniem - aby zwiększyć wagę ryby - wstrzykuje się jej skrobię fosforyzowaną, która pęcznieje wciągając wodę. Takie ryby mogą być wielokrotnie rozmrażane i ponownie zamrażane, a ponadto "Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie." (http://ekopaczka.pl).
Przepis na wigilijnego karpia z piekarnika
1karp (1,5-2kg)
25dkg masła
1 główka czosnku
0,5 kg pieczarek
0,5 kg małych ziemniaków
pęczek natki pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz
5-6 łyżek oleju
Sprawionego i oczyszczonego karpia (z głową) osuszyć i lekko naciąć skórę w paski ok.4 cm, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Potem rybę natrzeć roztartymi ząbkami czosnku (wewnątrz i zewnątrz), do środka włożyć gałązki pietruszki i odstawić na parę minut. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć rybę. Do środka i w nacięcia włożyć wiórki masła i lekko polać całość olejem. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180-200 st. C. Podczas pieczenia rybę polewać tłuszczem. Piec ok 30-45 min.
W tym czasie oczyszczone pieczarki obgotować (ok. 5 min.), odcedzić i lekko podsmażyć na patelni. Ziemniaki obrać i ugotować na półmiękko, odcedzić.
Po ok. 40 min. wyjąć rybę, ułożyć pieczarki i ziemniaki i zapiekać razem jeszcze ok. 20 min. na złoty kolor, często polewając wszystko tłuszczem. Po upieczeniu rybę ułożyć na półmisku, dodać obok ziemniaki, pieczarki i posypać siekaną natką pietruszki. Więcej na: www.wedkuje.pl.