wtorek, kwiecień 30, 2024
Follow Us
czwartek, 18 czerwiec 2015 10:09

Czy margaryna zniknie z półek? Wyróżniony

Napisane przez OKI
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Kwas elaidynowy - trans nienasycony Kwas elaidynowy - trans nienasycony https://pl.wikipedia.org/

Przemysłowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, czyli utwardzone oleje roślinne, nie są zdrowe i w ciągu trzech lat muszą zostać wycofane z rynku w USA. Poza margaryną takie tłuszcze są również w krakersach, ciastkach czy herbatnikach. Niezdrowe kwasy tłuszczowe zawierają też frytki, bo tłuszcze trans powstają w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze, zwłaszcza gdy tłuszcze są używane wielokrotnie. Jak długo będziemy czekać na wycofanie margaryny i produktów z nią z Polskich sklepów?

Pierwszy krajem, który wprowadził zakaz sprzedaży przetworzonych produktów spożywczych ze zwiększonym w stosunku do naturalnego stężeniem trans tłuszczów była Dania, której rząd w 2003 r. wydał rozporządzenie w tej sprawie. Drugim krajem, który podążył za Danią była Kanada, w którym to kraju spożycie przetworzonych tłuszczów roślinnych jest wyjątkowo duże. Kanada wprowadziła w 2004 r. najpierw obowiązek umieszczania informacji o ilości tłuszczów trans we wszelkich produktach spożywczych, a następnie w 2005 r. wprowadziła zakaz sprzedaży produktów, w których ilość tłuszczów trans w stosunku do innych tłuszczów przekracza 5% (https://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82uszcze_trans).

Według FDA spożycie przemysłowych tłuszczów typu trans zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a także może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2. Oficjalny dokument wydany przez FDA (Agencja ds. Leków i Żywności) na: http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm451237.htm.

a