Pokarm powinno się wykładać w czystych miejscach, a niezjedzone i zalegające resztki usuwać. Podawać trzeba naturalny i świeży pokarm, np. łuskane ziarna słonecznika, a nie chleb lub resztki ze stołu. Słone, doprawione dania mogą ptakom zaszkodzić! Wystawiajmy też świeżą wodę dla ptaków. Jeżeli nie możemy przestrzegać powyższych zasad, to lepiej nie dokarmiać ich wcale.
Podczas dokarmiania ptaków warto poznać ptasie przysmaki. Inne „potrawy” będą smakować szczygłom czy wróblom (nasiona dyni, łuskany słonecznik, owies), a inne sikorkom czy dzięciołom (kawałki słoniny, nasiona rzepaku).
Plakaty i ulotki informacyjne zatytułowane „Jak mądrze dokarmiać ptaki zimą, aby im nie szkodzić?”, przygotowane przez Biuro Ochrony Środowiska Urzędu m.st. Warszawy, trafią m.in. do szkół, lecznic weterynaryjnych, do spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych. Znaleźć je będzie można również w siedzibach organizacji pozarządowych zajmujących się awifauną oraz na komisariatach straży miejskiej.
O „ptasiej stołówce” oraz zasadach dokarmiania można dowiedzieć się więcej zaglądając również do Biuletynu Informacji Publicznej Biura Ochrony Środowiska i zakładki „zwierzęta w mieście”.
Więcej na: http://www.um.warszawa.pl/.