środa, maj 15, 2024
Follow Us
piątek, 14 kwiecień 2023 11:51

Chorwacja: wiosenne spotkanie w Warszawie Wyróżniony

Napisane przez
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Ambasador podziękował również za współpracę i pomoc w promowaniu jego kraju polskim mediom Ambasador podziękował również za współpracę i pomoc w promowaniu jego kraju polskim mediom Photo by Queen Lj on Unsplash

Chorwacja jest jednym z ulubionych kierunków urlopowych wyjazdów Polaków. W roku ubiegłym, już po raz drugi, odwiedziło ją nas już ponad milion, przy czym więcej niż w pierwszym rekordowym roku 2021. Trend ten utrzymuje się, pomimo przyjęcia tam, jako waluty, euro, co spowodowało pewne „zaokrąglanie” cen w górę.

Z oficjalnej statystyki chorwackiej wynika, że w I kwartale br, od 1 stycznia do 31 marca, zanotowano tam przyjazd 8.739 gości z Polski, co stanowiło wzrost o 28% w porównaniu z analogicznym okresem w 2022 roku oraz 33 tys. noclegów – więcej o 11%. A wobec równoczesnego wejścia 1 stycznia br. Chorwacji także do strefy Schengen, pod uwagę brane są tam tylko noclegi rejestrowane. Była to główna informacja, którą my, dziennikarze, otrzymaliśmy podczas Wiosennego spotkania prasowego, zorganizowanego w Warszawie przez przedstawicielstwo Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej w Polsce.

Prowadziła je Agnieszka Stasiak, a w jego pierwszej części uczestniczyli także: J.E. Ambasador Republiki Chorwacji w Polsce, Pan Tomislav Vidošević oraz Pani Vesna Baus, Minister pełnomocna w Ambasadzie. Gośćmi była delegacja Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Bolesławieckiej: Sławomir Ratajski i Elżbieta Andrusieczko –Tor. Ambasador podziękował obu paniom: Agnieszce Stasiak i Małgorzacie Kowalskiej z ChWT za przygotowanie tego spotkania oraz owocną pracę we Wspólnocie w okresie „bezkrólewia”, gdyż po rezygnacji poprzedniej dyrektorki Agnieszki Puszczewicz jej stanowisko w Warszawie ciągle nie jest obsadzone i czeka na rezultat drugiego już konkursu kandydatów na nie.

Ambasador podziękował również za współpracę i pomoc w promowaniu jego kraju polskim mediom. Wyraził zadowolenie z tak dużego zainteresowania Polaków podróżami do Chorwacji. A także nadzieję, że nadal będzie ono wzrastać wobec przystąpienia jego kraju do strefy Schengen oraz zniesienia kontroli paszportowej i granicznej podróżnych przybywających z innych państw tej strefy, a więc i Polski. Głównym tematem tego spotkanie, które odbywało się w Wielkim Tygodniu, były chorwackie zwyczaje wielkanocne. W dwu częściach.

Prezentacji tych zwyczajów oraz malowania przez zaproszonych przedstawicieli mediów przygotowanych dla nich, barwionych, ugotowanych na twardo jajek i kolorowych flamastrów do ich ozdabiania. Z prezentacji tradycji i zwyczajów wielkanocnych uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że są one dosyć podobne do naszych, polskich. W Niedziele Palmowe poprzedzające Wielkanoc i stanowiące wstęp do Wielkiego Tygodnia, wierni przynoszą do kościołów na msze gałązki oliwek do poświęcenia. Bardzo stara, wywodząca się jeszcze z czasów pogańskich, jest tradycja przygotowywania pisanek.

Wówczas jajka były symbolem rodzącego się wiosną życia. Barwiono je głównie łuskami cebuli. Najstarsze pisanki zachowane w Chorwacji – możne było obejrzeć na ekranie w ramach prezentacji multimedialnej – pochodzą z pierwszej połowy XV wieku ! Jajka te pofarbowano w wywarze z kory dębowej lub z łupin czerwonej cebuli oraz ozdobiono woskiem i motywami geometrycznymi. Pisanki są również jednym z podstawowych składników wielkanocnych koszyczków z wikliny przynoszonych do kościołów na wielkanocne błogosławieństwo.

Oprócz nich w koszyczkach tych znajdują się inne artykuły spożywcze, różne w zależności od regionu kraju. Przede wszystkim pogača (chleb), pršut lub szynka, mleko, ser, wino, sól, cukier, różne przyprawy, np. chrzan, warzywa – biała i czerwona cebula. Najczęściej do koszyczków wkładanych jest tyle jajek, ilu jest członków rodziny. Na wielkanocnym stole obowiązuje biały obrus, kwiaty, świece, pisanki oraz potrawy – w trakcie pierwszego śniadania wcześniej poświęcone w koszyczku w kościele. Ale, jak widać było na prezentowanych zdjęciach, podawane są również ciasta.

W trakcie prezentacji przypomniano też, realizowano nadal, artystyczny projekt „Pisanica od srce” – Pisanka od serca, pochodzący z miejscowości Koprivnica. Wykonano już ponad 100 takich wielkich, zdobionych jaj. Wystawiane już były na ulicach i placach Nowego Jorku, Mediolanu, Monachium, Wiednia, Brukseli, Paryża. W 2019 roku również w Warszawie w okolicy Pałacu na Wodzie w Łazienkach Królewskich i w Muzeum Narodowym. A także w na Rynku Głównym w Krakowie. Obecnie jedna z tych pisanek znajduje się na terenie Ambasady Chorwacji w Warszawie.

Drugą częścią prasowego Wiosennego spotkania z Chorwacją były warsztaty zdobienia pisanek. Ich uczestnicy otrzymali jednorazowe lekarskie fartuchy operacyjne aby nie pobrudzić ubrań. Na bardzo długim stole w skrzyneczkach był wybór zabarwionych w kilka kolorów jajek ugotowanych na twardo oraz wybór wielobarwnych flamastrów, którymi należało na pisankach malować dowolne dekoracje i ozdoby. Zainteresowanie było duże, niektóre pisanki okazały się udane, mimo iż tworzyli je artystyczni amatorzy. Gotowe można było zabrać ze sobą na pamiątkę. Spotkanie zakończył obiad. Była to więc kolejna udana i oryginalna impreza prasowa zorganizowana przez warszawskie przedstawicielstwo Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej.

a