poniedziałek, kwiecień 29, 2024
Follow Us
wtorek, 07 kwiecień 2020 13:38

Czechy: Wielkanocne przysmaki - Judaszki wielkanocne Wyróżniony

Napisane przez Anna Gruszczyńska
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Przepis na Judaszki wielkanocne. Czeski przysmak świąteczny na Wielką Środę Przepis na Judaszki wielkanocne. Czeski przysmak świąteczny na Wielką Środę Anna Gruszczyńska/CzechTourism

Judaszki wielkanocne, koleny czeski przepis na smakowite wypieki świąteczne. To ciastka drożdżowe nacierane miodem. Pieczemy je w Wielką Środę.

Judaszki wielkanocne

Ciastka drożdżowe, nacierane miodem, najczęściej w kształcie stryczka lub kręconego sznura, piecze się tradycyjnie wieczorem w Wielką Środę (w Czechach zwaną Szkaradną Środą). Zgodnie z tradycją, ten kto zje judaszka o świcie w Wielki Czwartek (w Czechach zwany Zielonym Czwartkiem), przez cały rok będzie chroniony przed ludzką zdradą, ukąszeniem węża i użądleniem pszczoły. Jeśli nie chce się wam wstać o świcie, wystarczy jeśli zjecie judaszka w Wielki Czwartek na śniadanie.

Składniki judaszków wielkanocnych:

  • 500 g gładkiej mąki

  • 70 g masła w temperaturze pokojowej

  • 2 żółtka

  • 300 ml śmietany do gotowania

  • 80 g cukru kryształu

  • 25 g drożdży

  • 4 g soli

  • Szczypta startej gałki muszkatołowej

  • Skórka z 1/4 cytryny

 

Do natarcia judaszków wielkanocnych:

  • 1 jajko

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka masła

 

Przygotowanie judaszków wielkanocnych:

Wymieszamy drożdże z łyżeczką cukru i zalejemy 100 ml letniej śmietany, wmieszamy łyżkę mąki i pozostawimy do wyrośnięcia.

Wszystkie pozostałe składniki wymieszamy, dodamy zakwas i wyrobimy nie lepiące się ciasto. Ugniatamy około 5-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste jak plastelina.

Z ciasta uformujemy kulę, włożymy do miski, przykryjemy folią i pozostawimy na około godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyłożymy ciasto, ugnieciemy, aby uszło z niego powietrze i podzielimy najpierw na cztery części, potem na osiem i w końcu na 24 kawałki takiej samej wielkości.

Przepis Wielkanocny. Czechy: Wielkanocne przysmaki - mazaniec czytaj tutaj...

Z każdego kawałku uformujemy cienki wałeczek około 20-25 cm. Formujemy węzełki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ciastka powinny się zmieścić na 2 blachach.

Ciastka natrzemy jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody i pozostawimy jeszcze 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzejemy do 190 stopni.

Wyrośnięte ciastka natrzemy ponownie jajkiem i włożymy do piekarnika. Pieczemy 15 minut na złoty kolor.

Podgrzejemy miód, odstawimy, dodamy masło pokrojone na kosteczki i wymieszamy do rozpuszczenia. Powstałą gęstą masą posmarujemy upieczone judaszki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Poczekamy aż wystygną i możemy jeść.

a