Na miejscu będzie zapoznać się z ofertą odpoczynku, którą przygotowały obiekty agroturystyczne i lokalne grupy działania z różnych stron Polski. Organizatorzy zapowiadają też degustacje lokalnych przysmaków, pokazy kulinarne, ekologiczne warsztaty i konkursy.
W ramach spotkań z cyklu „Akademia Biokuriera" będzie można zasięgnąć informacji na temat budowania własnej eko-marki czy podobieństw, różnic oraz oznakowania żywności lokalnej, tradycyjnej i ekologicznej.
Będą kulinarne pokazy związane m.in. z przyrządzaniem ryb oraz konkursy. W jednym z nich wygrać można książki Magdy Gessler z autografem restauratorki.
Dla najmłodszych przygotowano warsztaty recyklingowe, gdzie będą mogły nauczyć się jak tworzyć ekologiczną biżuterię, udekorować eko ciasteczka czy wykonać zabawki z odpadów. Nie zabraknie też konkursów jak chociażby na najładniejszą pracę z materiału organicznego, zbudowanie najwyższej wieży z odpadów czy segregację śmieci na czas.
Targi Regionalia i Agroturystyka przy ul. Marsa 56c w Warszawie potrwają do niedzieli, 6. kwietnia (piątek, godz. 10-17; sobota, godz. 10-18; niedziela, godz. 10-16).
Na miejsce można dojechać samochodem – przy obiekcie znajduje się 1500 miejsc parkingowych oraz stały postój taksówek. Skorzystać można też z komunikacji miejskiej - w sąsiedztwie kursuje 11 linii autobusowych z różnych punktów stolicy, SKM – linia S1 relacji Pruszków – Otwock oraz pociągi Kolei Mazowieckich ze Śródmieścia i Dworca Wschodniego.
Honorowymi patronami III edycji Targów Regionalia są: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Więcej na: www.targiregionalia.pl oraz www.targiagroturystyka.pl.