Gośćmi spotkania będą: Adam Łukawski, kolekcjoner unikalnych etykiet butelek wódki i likierów, historycznego szkła i druków ulotnych oraz Zbigniew Sierszuła, historyk sztuki i nalewkarz, który jest przekonany, że robienia nalewek można nauczyć się tylko poprzez terminowanie u mistrza.
Spotkanie poprowadzi Monika Kucia - kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych i tradycyjnych produktów, autorka publikacji „Cuisine PL" promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych (m.in. dla zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza), organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i artystycznych.
Kolekcja Adama Łukawskiego jest największą w Polsce kolekcją tematyczną zawierającą artefakty związane z produkcją wódki na terenie Polski oraz z działalnością polskich fabryk wódek i likierów od lat 80. XIX wieku do lat 50 XX wieku. Składają się na nią przedmioty pochodzące z ok. 180 fabryk działających na obszarze zbliżonym do granic II Rzeczpospolitej. Są to etykiety, butelki, druki urzędowe, faktury, akcje, druki reklamowe, cenniki, szyldy oraz wszelkiego rodzaju przedmioty związane z promocją - tzw. gadżety. Wśród kilku tysięcy obiektów stanowiących kolekcję znaczącą część stanowią etykiety - ponad 1500 szt. Do najcenniejszych, wręcz unikalnych należy zestaw XIX-wiecznych etykiet i butelek. Pochodzą między innymi z Rektyfikacji Warszawskiej z lat 1886 - 1891 i z podobnego okresu z firmy J.A. Baczewski ze Lwowa, Fabryki Romana Hr. Potockiego z Łańcuta, K.R. Vettera z Lublina oraz Rektyfikacji Jastków pod Lublinem.
Więcej na: http://www.polin.pl/.