poniedziałek, kwiecień 29, 2024
Follow Us
piątek, 28 styczeń 2011 16:42

Wieczór włoskich win z Biedronką

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Wieczór włoskich win z Biedronką www.sxc.hu

Od 2 lutego br. na półkach sklepowych sieci Biedronka pojawi się specjalna oferta win włoskich. Z tej okazji w ostatni czwartek stycznia we włoskiej restauracji San Lorenzo odbyła się degustacja siedmiu gatunków win ze słonecznej Italii: dwóch białych i pięciu czerwonych.

{jumi [*4]}To kolejna impreza tego typu – po degustacjach win m.in. hiszpańskich, francuskich i portugalskich. Tak jak poprzednio,  tajniki regionów winiarskich – tym razem Włoch – zdradzał znany sommelier Tomasz Kolecki-Majewicz, reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy i Świata Sommelierów oraz mistrz polski sommelierów w latach 2007/2008/2009 i 2010. Dodatkową atrakcją wieczoru był pokaz kulinarny braci Jana i Jakuba Kuroniów. Pokazywali oni, jak przyrządzić specjały włoskiej kuchni (z dużą ilością czosnku i innych przypraw) z pomocą wina, rzecz jasna włoskich. Uczestnicy wieczoru mieli jak zwykle okazję posmakować znakomitych trunków. Zarówno tych znanych, typu Valpolicella, oraz nie mniej znakomitych, choć może nieco mniej znanych, pochodzących zarówno ze stolicy regionów winiarskich Toskanii, jak i Piemontu, Sycylii, Werony, nadadriatyckiej Apulii i Abruzji czy Ancony.

Na początek zaserwowano gościom wina białe: Morando DOCG Gavi oraz Ruggero Di Tasso Grillo IGT Sicilia. To pierwsze pochodzi z Piemontu, wyprodukowano je ze szczepu Cortese, w smaku: wytrawne, owocowe i orzeźwiające. To drugie, pochodzące z południowo-wschodnich wzgórz Sycylii przypomina nieco w smaku winogrona, z łagodnie pikantną nutą egzotycznych owoców. Degustacja pięciu kolejnych, czerwonych win rozpoczęła się od Arcere DOCG Morellino di Scansano, następnie zaserwowano: Casal Farneto DOC Lacrima di Morro d’Alba; Conti Neri DOC Valpolicella Classico Superiore Ripasso; Casato d’Alojsa DOC Salice Salentino Riserva oraz Corte Viola DOC Montepulciano d’Abruzzo Riserva. Trzy ostatnie gatunki stanowiły niewątpliwie ukoronowanie wieczoru. Valpolicella to kompozycja winogron odmian Corvina Veronese, Molinara i Rondinella, uprawianych na wzgórzach pod Weroną. Casato d’Alojsa dzięki dojrzewaniu co najmniej przez pół roku w dębowych beczkach zyskało intensywny winny bukiet oraz rubinowy kolor. Montepulciano d’Abruzzo zostało wyprodukowane z winogron szczepu Montepulciano – zanim trafiło do sprzedaży dojrzewało dwa lata, z czego w beczkach 9 miesięcy.

Łącznie kilkanaście gatunków win włoskich (w tym siedem prezentowanych podczas degustacji) trafi w ciagu lutego do ponad 1650 sklepów sieci Biedronka.

{jumi [*9]}

a