Na początek zaserwowano gościom wina białe: Morando DOCG Gavi oraz Ruggero Di Tasso Grillo IGT Sicilia. To pierwsze pochodzi z Piemontu, wyprodukowano je ze szczepu Cortese, w smaku: wytrawne, owocowe i orzeźwiające. To drugie, pochodzące z południowo-wschodnich wzgórz Sycylii przypomina nieco w smaku winogrona, z łagodnie pikantną nutą egzotycznych owoców. Degustacja pięciu kolejnych, czerwonych win rozpoczęła się od Arcere DOCG Morellino di Scansano, następnie zaserwowano: Casal Farneto DOC Lacrima di Morro d’Alba; Conti Neri DOC Valpolicella Classico Superiore Ripasso; Casato d’Alojsa DOC Salice Salentino Riserva oraz Corte Viola DOC Montepulciano d’Abruzzo Riserva. Trzy ostatnie gatunki stanowiły niewątpliwie ukoronowanie wieczoru. Valpolicella to kompozycja winogron odmian Corvina Veronese, Molinara i Rondinella, uprawianych na wzgórzach pod Weroną. Casato d’Alojsa dzięki dojrzewaniu co najmniej przez pół roku w dębowych beczkach zyskało intensywny winny bukiet oraz rubinowy kolor. Montepulciano d’Abruzzo zostało wyprodukowane z winogron szczepu Montepulciano – zanim trafiło do sprzedaży dojrzewało dwa lata, z czego w beczkach 9 miesięcy.
Łącznie kilkanaście gatunków win włoskich (w tym siedem prezentowanych podczas degustacji) trafi w ciagu lutego do ponad 1650 sklepów sieci Biedronka.
{jumi [*9]}