Podczas niedawnej X Ekogali w podrzeszowskiej Jasionce eliksiry długowieczności kombucha spotkały się z dużym zainteresowaniem konsumentów szukających EKO żywności. A jeśli producent wzmacnia ten herbaciany napój turbo doładowaniem w postaci chmielu, mięty i pokrzywy, to powodzenie murowane. Tak zrobiła Naturia S.C. z Jastkowa, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, tworząc trzy eliksiry długowieczności, czyli kompozycje z kombuchy o właściwościach pro biotycznych: kombucha z chmielem – co nasila działanie antyoksydacyjne; z miętą – mającą działanie przeciwbakteryjne i uspokajające oraz wzmacniające układ trawienny. Trzecia odmiana to napój herbaciany z pokrzywą uważaną za naturalny antybiotyk.
Godna pochwały innowacyjność, która jest kluczem do przyszłości dla polskich firm, jak głosi diagnoza postawiona podczas VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu w trakcie debaty pt. „Innowacyjny przemysł spożywczy, napojowy i alkoholowy w Polsce”.
Sylwia Pająk współwłaścicielka „Naturii” - ”W 2013 r. podjęliśmy współpracę z profesor Ewą Solarską z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, pod której kierownictwem badacze wzięli pod lupę napój z kombuchy, potwierdzając jego właściwości prozdrowotne. W 2014 r. wykonane były kolejne badania na napoju. Trudno wyliczyć wszystkie zdrowotne właściwości - łódzcy badacze zwrócili uwagę na usprawnienie pracy wątroby, nerek, systemu trawiennego i moczowego, działa wzmacniająco na system immunologiczny i odtruwająco – zwłaszcza w zanieczyszczonym środowisku; odchudza, podnosi energię i odmładza”.
Opinie znalazły odbicie w kondycji zdrowotnej 100-latków na Kaukazie, zbadanej przez japońskich lekarzy. Stąd obiegowa nazwa to grzyb japoński, chociaż to raczej porost gromadzący kilka kolonii drożdży i szczepów pożytecznych bakterii żyjących w symbiozie.
-„Prowadzę pierwszą i jak dotąd jedyną w Polsce ekologiczną plantację chmielu, który jest przetwarzany w ekologiczny granulat chmielowy. Inne surowce użyte do produkcji są także ekologiczne, a napój ma Certyfikat Zgodności produktu ekologicznego. Prezentując kombuchę na Targach Eko w różnych częściach Polski spotyka się ona z ogromnym zainteresowaniem wśród konsumentów” – dodaje Sylwia Pająk.
Nic dziwnego, gdyż rosnąca świadomość konsumentów powoduje, iż poszukują oni produktów wysokiej jakości, zdrowych i tradycyjnych, nawet gdy ta tradycja liczy się w setkach lat.