poniedziałek, kwiecień 29, 2024
Follow Us
poniedziałek, 09 luty 2015 00:00

Pączek bohaterem dnia Wyróżniony

Napisane przez OKI
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Faworki, nazywane też chruścikami są pyszne, jednak w dzień nazywany Tłustym Czwartkiem - w 2015 roku wypada 12 lutego - na polskich stołach królują pączki. W najpopularniejszych warszawskich cukierniach, takich jak Blikle czy Zagoździński tego dnia nie obejdzie się bez stania w kolejce. Może więc warto zrobić je samemu?

Pytając o najlepsze pączki w Warszawie można usłyszeć, że jedynym godnym uwagi miejscem na ich zakup jest cukiernia na Chmielnej - zapach świeżych pączków przyciągnie bezbłędnie każdego w to miejsce - albo cukiernia na Noakowskiego. Zapewne każdy z nas ma swoje ulubione typy. Ale można też pokusić się o zrobienie pączków samemu, np. według przepisu Magdy Gesler (http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/paczki-magdy-gessler/).

Gdyby jednak faworki miały zwyciężyć tego dnia, podrzucamy sprawdzony przepis:

Składniki:
2 szklanki mąki, 3 żółtka, pół szklanki śmietany (kwaśnej 18%), 1 łyżka octu, 1 łyżka cukru pudru, pół łyżki sody oczyszczonej, szczypta soli.
Olej do smażenia.
Cukier puder do posypania.

Składniki połączyć i zagnieść, ciasto cienko rozwałkować, wykrawać paski, pociąć je w kształt równoległoboku. Każdy pasek naciąć pośrodku i przełożyć przez ten otwór jeden koniec. Wkładać na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Usmażone wykładać na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

a